Mattijs van de Woerd

mattijs-van-de-woerdMattijs van de Woerd zingt, schrijft en luistert muziek. Liefst goede. En vindt het een goede zaak dat er wordt gewerkt aan een nieuw podium voor goede muziek, door goede musici, voor goede luisteraars (want muziek luisteren is muziek maken).
Een muziekkamer die artiesten en publiek met elkaar delen. Een clubhuis, een speelplaats, een zanghangplek. Altijd iemand thuis, altijd wat te doen. De tijden veranderen. Orkesten en concertzalen brokkelen af. Hoog tijd dus dat muziekmakers en muziekminners de handen ineenslaan. Verder hebben we immers niemand nodig. Op naar de Amsterdamse muziek-oase! Mattijs van de Woerd studeerde aan de conservatoria van Rotterdam en Amsterdam bij Sylvia Schlüter en Margreet Honig. In 2001 won Mattijs de Vriendenkrans (prijs van de Vereninging Vrienden van het Concertgebouw en het Koninklijk Concertgebouworkest). In 2003 werd hem de eerste prijs van de Wigmore Hall International Song Competition in Londen toegekend. Mattijs van de Woerd treedt onder andere op met de Nationale Reisopera, Opéra La Monnaie Brussel, Opéra Monte-Carlo, Koninklijk Concertgebouworkest, Nederlandse Bachvereniging, Deutsches Symphonie Orchester Berlin, NHK Symphony Orchestra Tokyo, Orkest van de 18e Eeuw en met dirigenten Jaap van Zweden, Marc Albrecht, Herbert Blomstedt, Ed Spanjaard, Daniel Reuss, Tan Dun en Frans Brüggen. Zijn concertrepertoire reikt van Carissimi’s Jepthe en Brahms’ deutsches Requiem tot Brittens War Requiem en Stravinsky’s Threni. Op de operabühne was hij onder meer te horen als Papageno in Die Zauberflöte, de titelrol in Don Giovanni en Guglielmo in Così fan tutte (Mozart), Konrad Nachtigall in Die Meistersinger von Nürnberg (Wagner), Sid in Albert Herring (Britten), le Gendarme in Les Mamelles de Tirésias (Poulenc), Adario in Les Indes galantes (Rameau), Jonathan in Siren Song (Dove) en Pausole in Les aventures du Roi Pausole (Honegger).

Mattijs is veelvuldig te beluisteren in liedrecitals; in 2011 en 2012 maakte hij samen met pianiste Shuann Chai recitaltoernees door China. Mattijs verleende zijn medewerking aan talrijke beeld- en geluidsopnames met muziek variërend van Bachs Johannes-Passion tot Martins Golgotha. Verder maakt hij als zanger en arrangeur deel uit van het oude-lichte-muziekcollectief Frommermann. Meer informatie…