Kinder-Mattheus 2017

DE KINDER- MATTHEUS, DIE PLAATSVOND OP 9 APRIL 2017, WAS EEN GROOT SUCCES

GRATIS TOEGANKELIJK VOOR BEL  JEUGD

De kinder- Mattheus ‘Schone handen’ is mede mogelijk gemaakt door Zabawas  

‘Schone handen’ de muzikale kinderversie van de beroemde Matthäus Passion van Johann Sebastian Bach  is op Palmzondag 9 april om 12.30 uur in de Sint Jansbasiliek van Laren gratis toegankelijk voor de leerlingen van de basisscholen uit de BEL-dorpen  Blaricum, Eemnes en Laren( groep 1 tot en met 6 met begeleiders). De uitvoering is door auteur/actrice  Marieke Koopman en haar vader, de wereldvermaarde dirigent Ton Koopman m.m.v. The Amsterdam  Baroque Orchestra & Choir en nationale en internationale solisten. De regie heeft Erik van ’t Wout. De voorstelling die wordt georganiseerd door de Stichting Laren Klassiek duurt ongeveer 55 minuten.
Een van de belangrijke doelstellingen van de Stichting Laren Klassiek is om jonge kinderen te enthousiasmeren voor klassieke muziek. De kindervoorstellingen zijn interactief en gericht op de belevingswereld van kinderen. De Stichting heeft eerder in 2014 met veel succes  een kinder-Mattheus voor de basisscholen in de BEL-dorpen  georganiseerd en vorig jaar ter gelegenheid van haar 10-jarig bestaan, de gratis muziektheatervoorstelling ‘Caecilia’.

Schone Handen (4+)

In  ‘Schone handen’, de muzikale kinderversie van de beroemde Matthäus Passion van Johann Sebastian Bach, is een bewust gekozen selectie aan muzikale hoogtepunten gecombineerd met een spannend, meeslepend verhaal dat de belevingswereld van kinderen direct raakt. Het aloude passieverhaal is vandaag de dag nog steeds zeer actueel. Discriminatie, vooroordelen, haat, het aanwijzen van een zondebok, onrecht en verraad zijn onderwerpen die ook voor kinderen dagelijkse kost zijn. Marieke Koopmans’ kinder-Mattheus pakt die onderwerpen aan en stelt de vragen waarmee het jonge publiek zich direct kan identificeren.  Ziedaar: het verhaal van de achtjarige dochter van stadhouder Pontius Pilatus, Noleta.

De voorstelling

In de kinder- Mattheus  is er een sterke wisselwerking tussen de muziek en het plot. Beide elementen versterken elkaar. De gekozen muziekstukken hebben de belangrijke taak het verhaal ‘op te tillen’. Bijvoorbeeld op het moment dat Jezus schuldig bevonden is, zal de woede en vooral het grote verdriet van Noleta nog meer kracht krijgen door de aria ‘Erbarme dich’.

Er is gekozen voor een kleinere bezetting van enkel koor, enkel orkest en vier solisten. Zo wordt een vertaalslag gemaakt naar een jong publiek. Het geeft de kinderen een betere kans om te ontdekken uit welke instrumenten en stemmen orkest en koor bestaan. De selectie van muziekstukken is door dirigent én Bach-autoriteit Ton Koopman gearrangeerd om het mogelijk te maken met een enkele bezetting te werken. Zo blijft gewaarborgd dat het jonge publiek de kans krijgt op zeer hoog niveau de muziek te ervaren.

Marieke Koopman schreef het theaterstuk en vertolkt hierin de rol van Noleta. Als afgestudeerd pedagogisch wetenschapper en  theatermaakster is Marieke uitermate geschikt die vertaalslag te maken tussen kinderen en muziek. Na zelf opgegroeid te zijn met barokmuziek en met name Bach (hoe kan het anders met zo’n vader), is Marieke zeer gepassioneerd om kinderen te introduceren in deze prachtige wereld.

Aanmelden

U kunt zich opgeven door een e-mail te sturen naar: info@larenklassiek.nl
Meldt daarbij uw naam (als begeleider), het aantal kinderen die met u meegaan, uw e-mailadres, de school en in welke groep uw kind(eren) zitten. U ontvangt na aanmelding inhoudelijke informatie over de voorstelling waarmee u uw kinderen op de voorstelling kunt voorbereiden.

LarenKlassiek