STABAT MATER

PERGOLESI’S STABAT MATER MET MAARTEN ENGELTJES EN ROSEMARY JOSHUA

Op woensdag 27 september 2017 wordt naast muziek van Vivaldi het beroemde Stabat Mater van Pergolesi uitgevoerd door countertenor Maarten Engeltjes, de sopraan Rosemary Joshua, het ensemble PRJCT olv de vermaarde violist Riccardo Menasi (International Opera Award 2016, viervoudig winnaar Echo Klassik)
Het concert is vanaf 20:00 uur te beluisteren. Het Stabat Mater wordt ingeleid door de schrijver P.F. Thomése.

TICKETS BESTELLEN: De toegangskaarten kosten € 59,50 (eerste rang) en € 49,50 (tweede rang), inclusief programmaboekje, pauzedrankje en € 2,50 administratiekosten. U kunt uw kaarten Hier via de Nationale Theaterkassa bestellen.
Sint Jansbasiliek
Brink 31
1251 KT Laren NH

 

Het Stabat Mater van de zo jong gestorven Giovanni Battista Pergolesi (1710 – 1736) roept bij iedereen emoties op. Het verhaal wil dat Pergolesi, het Stabat Mater op zijn sterfbed heeft gecomponeerd

Het wereldberoemde en aangrijpende muziekwerk is gewijd aan Onze Lieve Vrouw van de Zeven Smarten en werd geschreven door de Franciscaner monnik Jacobus de Benedictus, ook wel bekend als Jacopone da Todi. Het thema van dit muziekproject is de grote smart van de ouder die een kind verliest, in het geval van Maria die haar enig kind stervend ziet aan het kruis. Het Stabat Mater wordt gecombineerd met muziek van Vivaldi en een lezing van schrijver P.F. Thomése, over de impact van het sterven van zijn eigen kind.

Pergolesi zocht in zijn tijd en zijn taal naar uitdrukking voor het verdriet en de eenzaamheid van de moeder, staande aan het kruis. Thomése zoekt in ‘Schaduwkind’ hetzelfde na de ontreddering door het overlijden van zijn eigen dochter. ‘Als ze er is, dan is het in de woorden waar ik ‘s nachts op wacht.’

Het thema wordt daarmee uit de achttiende eeuw gehaald en tijdloos gemaakt. De keuze voor de zeer bekende stukken van Vivaldi zijn tot stand gekomen op basis van de noodlot-thematiek, als inleiding op de tragische verliezen in het verhaal van Thomése en de muziek van Pergolesi. Het meesterwerk getuigt van muzikale schoonheid en ontroering.

PROGRAMMA
Pergolesi – Stabat mater in F
Vivaldi – Nisi Dominus in g, RV 608
Vivaldi – Nulla in mundo pax sincera, RV 630

LarenKlassiek