UITVOERENDEN GLORIA! 2023

Fotograaf: Hans van der Woerd

Maarten Engeltjes, countertenor (1984) zingt al vanaf zijn vierde jaar als jongenssopraan. Hij verleende zijn medewerking als sopraansolist aan meerdere cd-opnamen o.a. Allegri’s Miserere Mei in de Dom van Riga. Op zijn zestiende maakt Maarten zijn debuut als Countertenor in Bachs Matthäus Passion. Al snel volgden vele concerten in binnen- en buitenland. Vervolgens studeert hij in 2007 cum laude met onderscheiding af aan het Koninklijk Conservatorium van Den haag.
Inmiddels is Engeltjes al jaren een veel gevraagd countertenor en werkt hij regelmatig samen met topdirigenten als Ton Koopman, William Christie, Jordi Savall, Laurence Cummings en vele anderen. Dit maakt hem een regelmatig geziene gast bij de meest prestigieuze orkesten en zalen ter wereld zoals Lincoln Centre New York, Théatre des Champs Elysées Parijs, Philharmonie Berlijn, Metropolitan Theatre Tokyo, Sydney Festival, Palao de la Musica Barcelona, Barbican Hall Londen en het Concertgebouw Amsterdam.
Toekomstige engagementen zijn o.a. met Les Arts Florissants onder leiding van Paul Agnew, Bach Cantates in Praag en Leipzig met het Amsterdam Baroque Orchestra onder Ton Koopman, Bachs Matthäus Passion onder Eivind Gullberg Jensen en Händels Messiah met de New York Philharmonic.. https://maartenengeltjes.com/

Elisabeth Hetherington, sopraan (Toronto, 1992) studeerde aan de University of Toronto en volgde masterclasses bij onder anderen Emma Kirkby en Daniel Taylor. Aan het conservatorium van Amsterdam zette ze haar studie voort en behaalde ze cum laude een Master Historical Performance. Hetherington won meerdere prijzen, waaronder die van Dutch Classical Talent in 2020. Elisabeth Hetherington is pleitbezorger van zowel hedendaagse als oude muziek en heeft vele premières op haar naam staan. Met het gezelschap voor moderne dans, LeinieRoebana ontwikkelde Elisabeth Hetherington de voorstelling SOLAS. Operarollen vertolkte ze bij gezelschappen als Holland Opera, Holland Baroque en Opera Zuid. Met luitist David Mackor richtte ze Duo Serenissima op, dat op internationale podia optreedt. Het repertoire van dit duo biedt haar de mogelijkheid de resultaten van haar onderzoek naar originele uitspraak van Elizabethaans Engels in de praktijk te brengen. Als deskundige op dit gebied geeft ze masterclasses op conservatoria door heel Nederland en treedt ze op als docent op het Festival Oude Muziek in Utrecht.
https://elisabethhetherington.com/Bio

Fotograaf: Hans van der Woerd

PRJCT Amsterdam is een barokensemble rondom countertenor Maarten Engeltjes opgericht in 2017. Het wordt gevormd door een vaste kern van jonge, uitmuntende barokmusici. PRJCT Amsterdam staat voor vindingrijke programmering en concerten van wereldklasse. Artistiek leider Maarten Engeltjes zoekt daarbij vaak samenwerking met andere ervaren, internationaal gevestigde topmusici, als concertmeester en/of solist.
In korte tijd heeft PRJCT Amsterdam succesvol zijn naam gevestigd in de muziekwereld. Hun eerste project, dat ook in de Sint Jansbasiliek was te zien, was ‘Tranen van een moeder’, met o.a. het Stabat Mater van Pergolesi en in samenwerking met de schrijver P.F. Thomése, leidde het in 2023 tot een uitverkocht Concertgebouw. Ook oogstte PRJCT Amsterdam in binnen- en buitenland veel lof met het programma ‘If Music be the Food of Love’ met Andreas Scholl. Voor de komende jaren heeft PRJCT Amsterdam een groot aantal plannen, variërend van cd-opnames en nieuwe concertreeksen tot grotere projecten. Wereldsterren als Rolando Villazón en Carolyn Sampson zullen hieraan hun medewerking verlenen. PRJCT Amsterdam toont zich de komende jaren bij prestigieuze festivals en concertzalen als Bachfest Leipzig, Thüringer Bachwochen, Kölner Philharmonie en het Concertgebouw Amsterdam
https://prjct.amsterdam/over-ons/

Fotograaf: Jostijn Ligtvoet

Vocaal ensemble MUSA, opgericht in 2005, bestaat uit ambitieuze zangers die graag nieuwe muzikale uitdagingen aangaan. Om dat te realiseren zorgt MUSA voor een omgeving waarin op hoog niveau gemusiceerd wordt. Kwaliteit, intensiteit en enthousiasme staan daarbij centraal. De artistieke leiding van MUSA ligt in handen van oprichter Peter Dijkstra. MUSA organiseert gevarieerde concerten met hoogtepunten uit de koorliteratuur, maar ook met muziek die zelden op de Nederlandse concertpodia te horen is.

MUSA werkt regelmatig samen met professionele musici en orkesten. Zo gaf het koor in de afgelopen jaren concerten met verschillende gastdirigenten, waaronder Jos van Veldhoven en Daniel Reuss, en musici als sopraan Johannette Zomer, countertenor Maarten Engeltjes, pianist Henry Kelder en organist Leo van Doeselaar. https://www.musa.nu/over-musa/

LarenKlassiek