Henk Neven

henk-nevenHenk Neven studeerde in 2003 ‘met de hoogste onderscheiding’ af aan het Conservatorium van Amsterdam bij Maarten Koningsberger en Margreet Honig. In 2002 behaalde hij ‘met onderscheiding’ het diploma van De Nieuwe Opera Academie. Hij volgde masterclasses bij onder andere Graham Johnson, Graham Clark, Rudolf Jansen, Hartmut Höll, Jard van Nes en Henk Smit en werkt regelmatig met Margreet Honig en Robert Holl. In mei 2008 won Henk Neven de Fortis MeesPierson Award. De jury luidde: “Neven heeft het in zich om uit te groeien tot een sensationeel artiest”. Hij ontving een Borletti-Buitoni Fellowship in 2009 en neemt deel aan de prestigieuze Radio 3 New Generation Artists Scheme. Op 16 april 2011 ontvangt Henk Neven de Nederlandse Muziekprijs, de hoogste onderscheiding die door het Ministerie van OCW aan een musicus, werkzaam in de klassieke muziek, kan worden uitgereikt. De prijs wordt toegekend op advies van de Adviescommissie Nederlandse Muziekprijs, die is ondergebracht bij het Fonds Podiumkunsten.

Henk Neven is actief in het lied- en oratoriumrepertoire als mede op het operatoneel waar hij onder meer te horen was als Marco Gianni Schicchi, Don Giovanni en Leporello Don Giovanni, Count Le nozze di Figaro, Phorbas Oedipe, Patrocle Iphiginie en Aulide, Mercutio Roméo et Juliette, Aeneas Dido and Aeneas, Schaunard La boheme, Morales Carmen, Ben The Telephone en Mr. Gobineau The Medium, Mars Vénus et Adonis, Pollux Castor et Pollux en ook Frère Léon St. François d’Assise, in een produktie van Pierre Audi, die op dvd (Opus Arte label) was uitgebracht. Verder zong hij in operahuizen als Opéra National de Paris, La Monnaie, Staatsoper Berlin Unter den Linden, Theater an der Wien, Le Duo de Dijon, Grand Théatre de Bordeaux, L’Opéra National de Montpellier, Grand Theatre de Tours, Opéra de Rouen en De Nederlandse Opera. In de Notre Dame de Paris zong hij Joseph in L’Enfance du Christ van Hector Berlioz o.l.v. John Nelson.

Hij werkte voorts met orkesten en ensembles als Orchestra of the Beethovenhalle, Rotterdams Philharmonisch Orkest, BBC National Orchestra, BBC Scottish Symphony Orchestra, Radio Filharmonisch Orkest, Radio Kamer Filharmonie, Bergen Philharmonic, Combattimento Consort Amsterdam, Netherlands Bachvereniging, Vlaams Radio Orkest, L’Orchestre National de France, L’Orchestre Philharmonique de Radio France, Orchestre d’Opéra National de Paris, Staatskapelle Berlin, L’ensemble Orchestral de Paris, Les Concerts Spirituels en Les Talens Lyriques. Hij zong met dirigenten als Daniel Barenboim, Edo de Waart, Jaap van Zweden, Jos van Veldhoven, Jan Willem de Vriend, Hervé Niquet, Emanuel Krivine, Kenneth Montgomery, Joel Levi, Patrick Lange, Paulo Olmi, Armin Jordan, John Nelson, Ed Spanjaard, Marc Soustrot, Marc Minkovsky en Christophe Rousset.

Henk Neven trad op tijdens het Festival Oude Muziek in Utrecht, Operadagen Rotterdam en het Gergiev festival en zingt regelmatig in Het Concertgebouw in Amsterdam. In de ZaterdagMatinee serie in Het Concertgebouw was hij te horen in Vanessa (Barber), Requiem (Fauré), Bakchantinen (Wellesz), Jérusalem (Verdi), Flammen (Schulhoff), Andrea Chenier (Giordano), La chute de la maison Usher (Debussy) en Roméo et Juliette (Gounod). In het seizoen 2004/2005 was hij met cellist Jan Bastiaan Neven en pianist Jelger Blanken te horen in de concertserie Het Debuut met een tournée langs de Nederlandse concertzalen. In de Robecoserie in het Concertgebouw was hij te horen in de titelrol in Mozarts Don Giovanni en met een recital in de Kleine Zaal met pianist Hans Eijsackers. Met deze pianist was Neven tevens te gast in de serie ‘Jonge Nederlanders’ van het Concertgebouw. Recente engagementen behoren onder andere recital debuts in het City of London Festival, het Cheltenham Festival en de BBC Proms. In 2011 Neven gaf ook recitals in het Concertgebouw (Amsterdam), La Monnaie (Brussel), Beurs van Berlage (Amsterdam), Musée d’Orsay (Parijs) en maakte zijn debuut in Wigmore Hall, Londen, en in the Sage, Gateshead. Henks eerst commercieel album, ‘Auf einer Burg’ met lieder van Robert Schumann en Carl Loewe, kreeg lovende recensies in de (inter)nationale pers en was genomineerd voor de prestigieuze Gramophone Award. In het komende jaar zingt Henk o.a. in de wereldpremière van 4th Symphony van Marijn Simons en met het Koninklijk Concertgebouworkest (Mattheus Passie). Hij geeft recitals in Londen (Wigmore Hall), Scotland en Nederland en vertolkt de rol van Papageno (Die Zauberflöte) met Opéra de Marseille.