Jan Van Elsacker

EVANGELIST

Jan Van ElsackerIn 1996 werd de tenor Jan Van Elsacker laureaat van het internationale concours Musica Antiqua Brugge en was hij finalist bij de Erna Spoorenberg-presentatie. De grote internationale doorbraak van de dan nog maar 31-jarige Antwerpenaar wiens grote voorliefde uitgaat naar de vroeg Italiaanse barok. Het is, naast zijn Passie-vertolkingen, vooral in deze muziek dat Jan Van Elsacker een internationaal grote reputatie heeft opgebouwd waarmee hij uitgebreid naar Nederland, Frankrijk, Duitsland, Spanje en Italië wordt gevraagd. In januari 2008 vertolkte hij in de Nationale Opera van Polen (Warschau) nog de titelrol in Monteverdi’s Orfeo in samenwerking met La Fenice en momenteel tourt hij met Le Poème Harmonique en hun nieuwste programma Venezia.
In 2005 verscheen op cd Il Combattimento di Tancredi e Clorinda met Jan als verteller. Hiervan werd ook een dvd gemaakt.
Bij hetzelfde label heeft hij de evangelistenpartij vertolkt in de grootste werken van Heinrich Schuetz. Deze opnamen werden uitvoerig geprezen en bekroond in de bekende Europese muziektijdschriften.
Jan Van Elsacker werkt regelmatig samen met gereputeerde gezelschappen als Akâdemia, Le Poème Harmonique, l’Arpeggiata, Weser Renaissance, la Fenice, Ricercar Consort en andere. Met Jos van Immerseel, Claire Chevallier, Katia Schoemaker en Tom Beghin bracht hij reeds meerdere liederrecitals.
In 2003 was Jan nog festivalster tijdens het festival van Brugge.
Jan Van Elsackers palmares is nu al indrukwekkend, de vrucht van een lange en mooie zangcarrière die hij als jong talent in het Antwerpse Kathedraalkoor begon. Na zijn studies piano en zang aan het Koninklijk Vlaams Muziekconservatorium deed hij zijn eerste ervaringen op door de samenwerking met La Petite Bande, Collegium Vocale en Currende.
Samen met clavecinist-organist Bart Rodyns heeft hij een nieuw ensemble opgericht dat onder de naam “Il Trionfo del Tempo” reeds opgemerkte concerten gaf in België en Nederland, o.a. in het vermaarde festival van Brugge. Ook wordt Jan regelmatig uitgenodigd in het buitenland om daar masterclasses te geven rond de Italiaanse vroegbarok. Zo was hij deze zomer te gast in het Noorse Trondheim en het Franse Troyes.
En naast zijn eigen zangcarrière? Jan Van Elsacker is de kleinzoon van de bekende Vlaamse componist, dirigent en koorleider Gaston Feremans. Hij woont in de Antwerpse randgemeente Hove, is gehuwd met pianiste Katia Schoemaker en vader van Laura en Michiel. Jan is ook een gepassioneerd voetbalfan en speelt zelf tennis.