Bernhard Touwen

DIRIGENT

Bernhard Touwen

In resp. 1994 en 1996 behaalde Bernhard Touwen zijn pianodiploma’s Docerend Musicus en Uitvoerend Musicus aan het Rotterdams Conservatorium bij Aquiles Delle Vigne. Als pianist begeleidt hij koren en zangers. Recent trad hij op als pianist/acteur met sopraan Heleen Koele en tenor René Veen in de Schatkameropera-productie Hou me wakker tijdens het festival ZwArt in Zwolle. Eerder werkte Bernhard mee met muziektheaterproducties bestemd voor middelbare scholieren in de reizende voorstelling Piano, regie en choreografie Wies Merkx.
In 1997 behaalde hij het Praktijkdiploma Koordirectie en in 2000 cum laude het einddiploma Uitvoerend Musicus Koordirectie.
Bernhard heeft inmiddels vele werken voor koor en orkest gedirigeerd waaronder de grote missen, Die Schöpfung en Die sieben letzte Worte van Haydn, The Messiah van Händel, Litanieën, Vesperae, het Requiem en Davidde Penitente van Mozart, de Mis in C van Beethoven, Moses van Bruch, Lauda Sion, het Lobgesang en de Elias van Mendelssohn, de Psalmensymfonie van Strawinsky, Ein Deutsches Requiem, het Schicksalslied en de Altrhapsodie van Brahms, Requiem van Duruflé, Miserere van Rossini, Kullervo van Sibelius, de Johannes- en Matthäus Passion en het Weihnachts- en Osteroratorium van Bach.
In december 2009 debuteerde Bernhard bij het Nederlands Kamerkoor en het Combattimento Consort. Met dit wereldberoemde gezelschap dirigeerde hij een zeer geslaagde uitvoering van het integrale Weihnachtsoratorium in een uitverkochte Grote Kerk te Naarden. ‘Een opmerkelijke prestatie’ aldus Dagblad Trouw (21-12-09)
Sinds 2007 is Bernhard dirigent van Vocaal Ensemble Markant. Daarnaast dirigeert hij twee oratoriumverenigingen in Leiden en Leidschendam en Vocaal Ensemble Pur Sang te Rosmalen.