Martijn Sanders

CHRISTUS

Martijn SandersBariton Martijn Sanders studeerde aan het Utrechts conservatorium bij Henny Yana Diemer en aan de Universität für Musik und darstellende Kunst in Wenen. Ook volgde hij lessen bij onder meer Thomas Hampson en David Wilson-Johnson en was hij lid van operastudio Nederland.
Nadat hij een eerste prijs won op het Nico Dostal concours in St Pölten (oostenrijk) debuteerde hij in 1999 in Wenen ter gelegenheid van de Wiener Mozartwoche als Papageno (Zauberflöte-Mozart). Ook zong hij in datzelfde jaar de rol van Dandini (Cenerentola-Rossini) in het festival van Rheinsberg. Daarna zingt hij rollen bij oa de Wiener Kammeroper, Stadtheater Baden, Opera Trionfo, de Nationale Reisopera, de Nederlandse opera en op verschillende internationale festivals. Ook als liedzanger en concertsolist heeft Martijn Sanders een grote reputatie opgebouwd en is hij te horen op de belangrijkste podia in binnen- en buitenland.
Tot zijn recente engagementen behoren o.a Bach’s Matthäus Passion met het Residentieorkest o.l.v John Nelson, Joseph in Berlioz’ L’enfance du Christ met het Brabants Orkest o.l.v. Michael Tabachnik, L’ami in Debussy’s La chûte de la maison Usher met het Radiofilharmonisch orkest o.l.v Edo de Waart en met datzelfde orkest o.l.v Alexander Liebreich de Don Quichotteliederen van Ravel en Ibert. Met het Limburgs symfonie orkest werkte hij samen in Mahlers’ Lieder eines Fahrenden Gesellen en met leden van het Belgrade Philharmonic orchestra was hij afgelopen december te horen in Poulenc’s Le Bal Masque.
Onlangs debuteerde Martijn Sanders in München als Vitellius in Herodiade (Massenet) naast o.m Agnes Baltsa. En zong hij o.l.v. Marco Armiliato de rol van Johann in Werther (Massenet). Tot zijn laatste operaengagementen behoren Schreker’s Die Gezeicneten bij de Nederlandse opera, Le Nozze di Figaro (Figaro) in Tokyo en The rape of Lucretia (Junius) bij de Bankokopera en Hanoioperahouse.
Martijn Sanders werkte verder samen met vele orkesten en ensembles en werkte daarbij samen met dirigenten als Jaap van Zweden, Matthias Bahmert, Kenneth Montgomery, Micha Hamel, Lawrence Renes, Frans Brüggen, Jun Märkl, Etienne Siebens, Ingo Metzmacher, Reinbert de Leeuw, Otto Tausk en Tan Dun. In 2010 vertolkt hij de titelrol in Le Nozze di Figaro bij Opera Zuid.