Georg Gädker

Bariton

Georg Gädker (foto: Anna J. Franken) studeerde zang en zangpedagogiek in Freiburg, Mannheim en Londen en is nu een veelgevraagd concert- en operazanger in Europa. Hij is regelmatig te gast bij grote concerten en recitals op podia als de Philharmonie en Konzerthaus Berlin, Muziekgebouw aan ’t IJ in Amsterdam, Philharmonie Keulen, Leipzig Gewandhaus, Liederhalle Stuttgart of Wigmore Hall in Londen. In 2015 is hij voor de eerste keer te horen in de Tonhalle in Zürich met het Tonhalle-Orchester in de Messiah van Händel. Georg Gädker heeft prijzen gewonnen en beurzen ontvangen van een aantal van Europa’s belangrijkste internationale zangwedstrijden, waaronder “Musica Sacra” Rome (Italië), het “Koningin Elisabeth Concours van België” in Brussel (België), het Duitse Muziek Concours in Berlijn, Brahms Competition Pörtschach (Oostenrijk), IVC ‘s-Hertogenbosch (Nederland), Schumann Competition in Zwickau, Cantilena Bayreuth. Bij het Internationale Schubert LiedDuo concours, in Dortmund 2013 werd hij met een bijzondere prijs onderscheiden. Daarnaast was Georg Gädker lid van de “Bundesauswahl Konzerte Junger Künstler” van de Duitse Muziekraad, finalist bij het internationale zangconcours van Braunschweig en Wenen, en tevens ontving hij een beurs van het Internationale Richard Wagner Verband.

Gastengagementen voerden hem naar de operapodia van Braunschweig, Leipzig, Mannheim Frankfurt en Rheinsberg, waar hij onder andere te horen was als Graaf Almaviva in Mozart’s Figaro, Aeneas in Dido and Aeneas van Purcell, Schneck (Vogelhändler), Notario (Gianni Schicci), maar ook bij de premiere van de opera van Arnulf Hermann en Lucia Ronchetti. In 2013 was hij te gast in het Konzerthaus Berlin en speelde de titelrol in Schostakowitsch opera “das Märchen vom Popen und seinem Knecht Balda”. In 2014 was Georg opnieuw te horen in Purcells “the tempest” (regie: Calixto Bieito) in het Nationaltheater Mannheim. In het seizoen 2014-2015 was Georg Gädker te gast in een Opera Pasticcio naar Oscar Wildes “The Canterville Ghost” met muziek Rameau, Purcell en anderen in het Musiktheater in Revier (MiR) Gelsenkirchen. Hij zal in Weinbergs “de idioot”(Dostojewski) en in Purcells “the tempest”opnieuw in het National Theater Mannheim terugkeren. In juni 2015 debuteerde Georg Gädker bij het Festival Stadtoper Soest als Don Giovanni in de gelijknamige opera van Mozart.

Naast concerten in Duitsland voerden concertengagementen hem in de laatste maanden onder andere naar Nederland (Matthäus Passion met Concerto Brabant), Frankrijk (Renaissance-muziek van Heinrich Finck en Josquin des Prés met leden van de Schola Cantorum Basiliensis), naar Zwitserland (Nono: Prometeo onder leiding van Ingo Metzmacher) en Chili (Johannes Passion onder leiding van Helmuth Rilling). Verder werkte Georg Gädker tot nu toe samen met dirigenten als Masaaki Suzuki, Christoph Wyneken, Wolfram Christ, Howard Arman en Hans-Christoph Rademann.

Talrijke radio- en geluidsopnamen zijn gemaakt, waaronder voor de NDR, SWR, Duitsland Radio en Radio France. In 2010 verscheen een CD met orkestliederen van Gustav Mahler. Georg Gädker studeerde zang en zangpedagogiek in Freiburg en Mannheim bij Bernd Göpfert en Rudolf Piernay, en aan de Guildhall School of Music and Drama in Londen, waar hij cum laude afstudeerde. Zijn opleiding werd voltooid door masterclasses oa bij Margreet Honig, Emma Kirkby, Thomas Quasthoff, Graham Johnson, Sarah Walker, Wolfram Rieger, Charles Spencer en Thomas Hampson, die hem in de pers een “uitstekend liedzanger” noemde. Naast zijn eigen artistieke activiteiten is Georg Gädker artistiek directeur van de mede door hem opgerichte internationale Liederabendserie “klangwerk Lied Freiburg”, waarvan Irwin Gage beschermheer is.