Franz Vitzthum

franz-vitzthum-photo-christine-schneiderDe Duitse countertenor Franz Vitzthum begon met zingen bij het koor van de Regensburger Domspatzen. Hij studeerde zang bij Kai Wessel aan de Hochschule für Musik in Keulen waar hij in 2007 zijn diploma heeft behaald. Al tijdens zijn studie ontving hij talrijke prijzen en beurzen. Hij heeft inmiddels vele concerten gegeven, bijvoorbeeld tijdens het Rheingau Musik Festival, de Händel-Festspielen in Halle, Karlsruhe en Göttingen, bij La Folle Journée in Nantes en tijdens het Bach Festival Philadelpia. Hij heeft gewerkt met de dirigenten als Nicolas McGegan, Andrew Parrot, Hermann Max, Peter Neumann en Christoph Poppen. Daarnaast vertolkte hij rollen in diverse opera’s en oratoriaproducties, bijvoorbeeld in Scherz, Satire, Ironie und tiefere Bedeutung(Glanert), Jefta en Solomon (Handel), Orfeo(Gluck), Orlando Generoso (Steffani) en in Spartaco (Porsile) tijdens het festival Winter in Schwetzingen.

Kamermuziek is ook een van Franz Vitzthums passies. Hij geeft regelmatig concerten met luitspeler Julian Behr en het Capricornus Consort Basel, evenals met het door hem opgerichte vocaal ensemble Stimmwerck.

De veelzijdigheid van Franz Vitzthums wordt ook weerspiegeld in zijn discografie. Na zijn debuut-cd Ich will in Friede fahren heeft Franz Vitzthum onder de titel Himmels-Lieder een tweede solo-cd met geestelijke barokliederen uitgebracht op het label Christophorus.